Rakhiva

Свежа идея за украса на дома: как се прави абажур от пеперуди

Днес ще ви покажем една вдъхновяваща идея за украса на дома, украса на сватбено тържество или в декорация в детска градинакак се прави абажур от… пеперуди.
Нали знаете, че всички възвишени неща са простички. И толкова вдъхновяващи, че не може да не бъдат направени. Особено ако са за украса на дома. Особено ако са от подръчни материали: опаковъчна хартия за цветя, тишу или креп хартия, прозрачен шнур, мрежа за цветя, органза, мъниста и панделки. Защото носят на крилете си лекота и изящество. Също като пърхащи пеперуди, които са символ на нашата душа.

Ще са ви необходими следните материали за декорация:

За направа на абажура:

Цветна алуминиева тел за бижута
Прозрачен шнур за бижута, корда
Мрежа за цветя Клеопатра
Клещи за бижута - странично режещи

Цветна тел за бижута Прозрачен шнур за бижута, корда Мрежа за цветя Клеопатра Клещи за бижута - странично режещи

За украсата на абажура

  1. Органзени панделки
  2. Стъклени мънистата тип Лампуърк 
  3. Микс елементи за бижута
Органзени панделки Микс елементи за бижута, МИКС лилаво Стъклени мънистата тип Лампуърк

Пеперудките могат да се направят от следните опаковъчни материали:

  1. Тишу хартия (Италия)
  2. Италианска хартия за опаковане, италианска хартия ролкаиталианска хартия ЛУКС или хартия на ролка 
  3. Едноцветен физелин
  4. Цветен картон
  5. Дървени копчета Пеперуди 
Тишу хартия (Италия) Италианска хартия за опаковане Едноцветен физелин Цветен картон Дървени копчета Пеперуди Микс 2
Свежа идея за украса на дома: как се прави абажур от пеперуди

И така, първо с помощта на клещи за бижута направете един достатъчно голям за абажур кръг от цветната тел за бижута. Обвийте го с органзена панделка или мрежа, така както се прави венец.  За да задържите абажура за тавана, се правят четири „дръжки“ с еднакви дължини от прозрачен шнур за бижута или от тел, обвита с органзени панделки. Тези  „дръжки“ захващат от четири посоки кръга от тел и под формата на конус се събират в една точка, където се окачват на тавана. Не забравяте да завържите красива органзена панделка и в самата точка на окачване на абажура за тавана.

Вътрешността на кръга на абажура се оплита с прозрачен шнур или се поставя  мрежа. Идеята е за тях да се захванат множество прозрачни шнурчета, които да се спускат от абажура към пода и на които да „кацнат“ множество красиви пеперуди.

 Свежа идея за украса на дома: как се прави абажур от пеперуди Как се правят самите пеперуди? Има няколко варианта за направата им.

Има един много красив и елегантен начин за направа на пеперудките, описан в урока на Ракхива: Как се прави пеперуда от опаковъчна хартия – тишу, крап хартия, италианска опаковъчна хартия. Лесно е като детска игра и наистина ви препоръчваме да опитате да направите този вариант с децата!

Другият вариант е да нарисувате пеперуда и да изрежете шаблон за нея от ламарината на някоя опаковка за бира например. Така по нея да направите много пеперудки от разноцветна хартия, от тишу или цветен картон. Вместо ламаринен шаблон може да ползвате и Дървени копчета Пеперуди

 Свежа идея за украса на дома: как се прави абажур от пеперуди  

Много красиви пеперуди се получават и от луксозен физелин, сгънат и залепен на няколко пласта.. Може да добавите дървени фигурки, елементи за бижута или мъниста по отвестния прозрачен шнур – ще приличат на разноцветна утринна роса.

Спорни и усмихнати занимания ви пожелаваме в украсата на дома!

 

Снимки fabartdiy. Текст Ракхива.