Rakhiva

Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?

Владеете ли то това древно изкуство – плетенето на една кука? Нашите баби го правеха със затворени очи. Ние, не сме чак толкова добри, но все пак... Колкото да си направим бижу, вероятно заедно ще се справим. :) Идеална идея за направи си сам и за подарък.

Материалите са малко неочаквани, защото вместо кълбо прежда, ще използваме тези красиви макари с навита на тях цветна алуминиева тел за бижута. Ще са ви нужни също така една обикновена игла и игла за плетене на една кука, закопчалки за бижута, Клещи за бижута - странично режещи (за да срежете телта накрая) и перли.

тел за бижута закопчалки за бижута клещи за бижута перли

 

Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?

Помня, когато баба ми за първи път ме накара да си оплета синджирче на една кука. Това беше най-лесното уроче. За съвсем начинаещите започваме с инструкция каква е философията му. И да знаете, че с алуминиевата тел всичко е много по-лесно, отколкото с прежда. Правите бримка от телта и промушвате едното ѝ крайче през нея, за да направите втора бримка.

 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? И така бримка след бримка става синджирче. 
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?  
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?  

На този етап се старайте всяка бримка да прилича по размери на предишната, за да може плетката да  еравномерна и красива. Това зависи много от това как затягате телта след всяка бримка.

 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Така направете синджирче от нечетен брой бримки, например 25. След това направете още 3 бримки и се върнете назад, така че бримка №4 да обхване края на синджирчето и 6-та бримки назад от нея. Тук на снимката с игла са си обозначили за улеснение мястото, където трябва да се направи връзката. След това продължете да плетете.
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Веднага след първата направена бримка сега нанижете една перла на телта. Ето какво се получава.
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Отново направете три бримки нагоре и повторете процедурата с връщане назад по синджирчето. Така всяка трета бримка от синджирчето е точка за свързване с новата плетка. Перла се поставя примерно след всеки втори такъв елемент. Ето първата верижка, която се получава.
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Гривната, която правим, се състои от три такива верижки. Затова след като стигнете до края на верижката от първия ред, повторете и потретете горните процедури. 
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?  

Предварително съобразявайте къде точно трябва да се сложи перла, за да са равномерно разпределени по цялата гривна. Иначе ще се наложи да разплитате...

 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли? След като стигнете края на третата верижка, не спирайте да плетете, а направете три реда обримчване на двата края на гривната, както е показано на снимките. Това се прави, за да има завършеност вашето бижу, а и за да е по-здраво при закрепване.
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?  
 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?  

Накрая просто добавете закопчалките за бижута

 Идея за подарък на жена или как се прави гривна-бижу от цветна тел и перли?  Ето че заедно се справихме!

Вижте каква красота се получава!

Да я подарите на някого или вие да си я носите с радост!

От Ракхива