Rakhiva

Ракхива на гости Надежда от Bellissimo Art - как се прави пано за украса на витрина на магазин

Днес Ракхива е в Шумен на гости на Надежда от Bellissimo Art, която ще ни покаже как се прави пано за украса на витрина на магазин.

Прекрачваме прага на ателието на Надежда и попадаме в един съвършено различен от ежедневието ни свят. Когато става дума за изкуство, за творчество и красота времето наистина спира. А душата ни се вгръща в себе си, за да усети пулса на вечността. Защото, както знаем, много неща са преходни в този свят, но изкуството е, което остава. Точно с това призвание работи Надежда от Bellissimo Art, когато изпълнява индивидуалните поръчки на своите клиенти . Независимо дали става дума за изработване на бижу, за идея и изработване на подарък или украса за витрина, украса на дома, аранжировка за празник или дори за рисунки върху текстил.

 

Идеята за украса, която Надежда ще направи с нас, е пано за витрина на магазин. Тъй като през пролетта има много празници, е удобно всеки един празник да бъде отбелязан като различен акцент на паното, който да може да се сменя. Например за свети Валентин – със сърчица, за Баба Марта с мартенички, за Великден – с шарени яйца. Дори през лятото може да добавим мидички от морето, казва с усмивка домакинята ни от Bellissimo Art.
  Интересното е, че паното за витрина, което правим, е двулицево, т.е. няма гръб – може да се разглежда от всички страни. Красиво е откъдето и да го погледнете.

 

В паното Надежда е комбинирала бяла рамка за картина, разклонени пръчки от лоза, едноцветна едра мрежа, розички сатен, хартиен шнур с тел, хартиена рафия, панделки сатен, панделки мрежа, зебло натурално, цветна алуминиева тел за декорация, розички от силикон, алуминиева тел, канап, физелин, филц и мн. др. 

 

Хартиен шнур Хартиена рафия Двоен сатен Панделки мрежа Натурално зебло
БИЖУТЕРСКА ТЕЛ  Силиконови розички  Алуминиева тел  Канап, въженца  Физелин - текстилна хартия  Филц  

 

 

За да ѝ е удобно да работи и да има достъп от всички страни до паното, Надежда го е окачила с канап за тавана и го е оставила да виси свободно.

 

 

Основата на паното е бяла дървена рамка за картина, която е обвита като с наметало от едра едноцветна мрежа. Рамката на картината и мрежата са захванати здраво с помощта на алуминиева тел.

 

   

Върху тази основа пак с помощта на тел домакинята ни нарежда множество сухи клонки от лоза. Оставя ги свободно да си стърчат във всички посоки и така правят цялата декорация много истинска и жива.

   

Върху клоните една след друга разцъфтява украсата от цветя и различни фигурки за декорация, които са подбрани в зависимост от празника и сезона.

 

Зелени листа може да направите от парчета сгънат зелен физелин, тюл, филц…

   

„Обичам да има комбинация от различни материали за декорация“, споделя ни Надежда. „Защото, когато има само един материал, той се обезличава.“

Може да добавите украса от парче зебло или рафия…

Или розички от силикон, сатенени розички...

   

Малките цветчета може да изработите например от тишу хартия, креп хартия, дори от хартиен шнур като тези на снимката тук.

 

Може, ако желаете, да видите урока на Ракхива Как се прави пролетен венец от декоративна мрежа за цветя.

   

Докато работи върху детайлите, Надежда често се отдалечава, за да види общата картина на паното.

 

А времето наистина сякаш е спряло, за да направи нашето творческо щастие безкрайно...

   

„Избрах да направя Bellissimo Art, защото имах нужда да изпитам собствените си възможности“, разказва Надежда.

Преди това е работила в училище, като учителка по рисуване. По учебна програма, която трябва строго да се спазва. Но винаги е полагала усилия да намери време и да покаже и нещо повече, нещо отвъд програмата.

   

Може би затова всичките ѝ ученици я обичат и продължават да я търсят. Дори, когато вече има свое ателие и работи самостоятелно. Просто Надежда е такъв човек – изцяло отдаден на изкуството! Отвъд времето и пространството. Изкуството да сътворява.

Останете с Ракхива за още интересни срещи с изкуството!