Rakhiva

Как се декорира текстилен плат с дребен набор

Независимо дали ще ги направите от сатен, органза, тюл, физелинфилц, от памучен или вълнен плат – те са винаги изящни и красиви. Декорирането на плат с дребен набор е вид бродерия. Особено е била популярна през 18 и 19 век. Но и днес е използва при направа на модни облекла, декориране на дома, декориране на сватбени тържества и др. Днес ще ви покажем как да си направите сами подобна декорация. В зависимост от идеята си, може да добавите към декорацията перли и седеф, фигурки за декорация, пайети и др. Също така си пригответе игла и конец в подходящ цвят.

 

           

Как се декорира текстилен плат с дребен набор?

Първо трябва да знаете, че както и при бродерията, всичко се прави по схема. Всеки бод на иглата е добре разчетен – има последователност и посока. Всеки вид декоративен набор се прави по съответна схема, която предваритено се разчертава на хартия. Затова нашите примери ще се съпровождат с разчертаната схема на хартия.

Тези красиви преплетки от зелен сатен са направени по схемата под тях. Целият плат се разчертава в мрежа от точки и по схемата забождате иглата с конеца в съответната позиция изваждате я в позицията, в която сочи стрелката и след това издърпвате конеца, за да се събера в набор плата.

 

Тези красиви цветя от червен сатен, гарнирани с перли са направени по долната схема. За да ги измайсторите трябва да направите малки бодове в четирите края на квадрата. След това издърпайте конеца, така че тези краища да се съберат заедно и както са заедно на конеца направете бод в самия център на квадрата като добавите и перла. Тази операция се повтаря многократно.

Ефектът на събиране на плата след като е направен набора, е нарисуван на тази рисунка.

 

По същия начин се работи и с останалите схеми за набор на плата.

   

Тъй като е особено красива, ще ви покажем схема на този набор,който е във вид на красиви малки розички. Много подходящ за декориране на дрехи.

На снимката е показано как схемата (по-долу е дадена) е разчертана на плата и как с всеки бод на иглата, която се движи в съответната посока е направена един вид тропоска на плата. След това конецът се издърпва и се получава розичката. 

   

Ето един пример за подобен набор върху самата дреха. Невероятен е, нали!

   

Накрая може да се порадвате на шедьоври от тази техника.

Останете с Ракхива за още идеи за творчество и декорация!

 

Снимки pinterest.com. Текст Ракхива